Bijlagen

Inkoop onrechtmatigheid

Op het gebied van Inkoop en Aanbesteding staan inkopen volgens de Europese aanbestedings-richtlijnen en de regels van de Aanbestedingswet 2012 centraal. Het college en de directie sturen actief bij nieuwe aanbestedingen, waarbij tot eventuele afwijkingen vooraf wordt besloten door het college. Uitgangspunt is het strikt hanteren van inkoopprocedures om nieuwe onrechtmatigheden te voorkomen.

Wanneer sprake is van inkooponrechtmatigheid kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan inkooponrechtmatigheid ontstaan vanuit lopende contracten, waarbij bijvoorbeeld na één of meerdere jaren blijkt dat ze openbaar (Europees) aanbesteed hadden moeten worden. Hierbij kan ook de doorlooptijd van nieuwe aanbestedingen een rol spelen tot wanneer de inkooponrechtmatigheid stopt. Een andere mogelijkheid is dat een bewuste afweging wordt gemaakt vanuit het oogpunt van doelmatigheid. Voorbeeld hiervan zijn de onderwerpen Bedrijfskleding en Wagenpark.

Vanuit het concern inkoopjaarplan worden aanbestedingsprocedures gepland en opgestart. Ook gedurende de coronacrisis wordt daar volop op ingezet. Bij nieuwe aanbestedingen wordt zorgvuldig nagedacht over het moment van publicatie. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de marktsituatie. Voor de startdatum van de aanbesteding ICT-hardware heeft dit tot gevolg dat dit naar verwachting een maand later is dan gepland. Indien de marktsituatie aanleiding geeft om een aanbesteding voor een langere periode uit te stellen, wordt bekeken of het mogelijk is om de huidige overeenkomst (tijdelijk) te verlengen. Zo is in dat kader besloten om de aanbesteding Wmo-begeleiding uit te stellen en de huidige overeenkomst met één jaar onder dezelfde voorwaarden te verlengen tot en met 31 december 2021. Verder wordt binnen aanbestedingen rekening gehouden met de adviezen van onder meer de VNG om ruimhartig met termijnen om te gaan voor leveranciers. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de aanbestedingen voor de levering en het onderhoud van elektrische personenvoertuigen en hoogwerkers.

Het doel is om rechtmatig in te kopen en zoveel mogelijk lopende onrechtmatigheid af te bouwen. In de Tweede tijdvakrapportage 2020 wordt op basis van de tussentijdse crediteurenanalyse een prognose gegeven over de verwachte inkooponrechtmatigheid voor 2020.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/27/2020 07:33:39 met de export van 05/27/2020 07:31:59